Enhedsliste-kandidat besøger brutalt enevældigt monarki

Af Peter Kenworthy, Enhedslisten Gladsaxe

Thomas Eisler og Peter Kenworthy er lige kommet hjem fra et projektbesøg i det lille enevældige kongedømme, Swaziland. Et besøg der for alvor satte det danske kommunevalg til november i perspektiv. Begge er medlemmer af Enhedslisten i Gladsaxe og Thomas Eisler er desuden kandidat til byrådet.

Anledningen til vores besøg var at besøge Enhedslistens partnere gennem det danske Institut for Flerpartisamarbejde, People's United Democratic Movement (Pudemo) - et parti, der fredeligt søger at demokratisere det ludfattige Swaziland, hvor den enevældige kong Mswati III regerer med en jernhånd, og betragter alle der for alvor trodser ham som terrorister.

Formålet med vores besøg var, blandt andet, at vi ved selvsyn skulle se, hvor langt Pudemo var nået i at opbygge deres organisation, og udbrede deres budskab om demokrati og social retfærdighed, under meget repressive og svære vilkår. Aktiviteter der er en væsentlig del af Enhedslistens projekt med Pudemo.

Og hvor svære disse vilkår er, fik vi flere konkrete eksempler på. Vi blev eksempelvis opfordret til, ikke at gå ved siden af de Pudemo-medlemmer, der tog os rundt i byområderne, for ikke at politiet skulle tilbageholde os.

Medlemmer af Enhedslisten og solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt, der også arbejder i Swaziland, har nemlig tidligere oplevet at blive såvel skygget, tilbageholdt, truet, og tævet af politiet, så der var ikke tale om tomme trusler.

Men ude i landområderne, hvor størsteparten af Swazilands mange fattige bor (to tredjedele af hele befolkningen overlever for under en dollar om dagen, mange på fødevarehjælp), er undertrykkelsen om muligt endnu større end i byerne.

Landets høvdinge, som er den enevældige konges forlængede arm, kan nemlig eksempelvis forvise enhver som de betragter som illoyale overfor dem selv eller kongen fra deres boliger, eller nægte dem muligheden for at påbegynde en videregående uddannelse. Og høvdingene eller politiet møder op til alle møder, politiske eller ikke.

Der var derfor ikke nogen overraskelse, da det møde i en af Pudemos mange nyopstartede lokalafdelinger, som vi deltog i, blev overvåget af civilklædte politifolk, og heller ikke at dette gjorde mødedeltagerne særdeles utrygge.

Alligevel turde flere af disse fattige bønder at udtryk for deres utilfredshed med situationen i deres landsby, og i landet som helhed.

"Vi deler vand med dyrene i dammen, for vi har ikke råd til at købe rent vand eller at få installeret en vandpumpe", fortalte en ældre mand forsamlingen. "Så længe vi har denne kriminelle regering, er der ingenting vi kan gøre. Landet har ikke i første omgang brug for flere resurser, men en anden slags regering der tillader politiske partier og ikke kontrolleres af kongen", sagde en ung mand.

Udtalelser som disse er farlige, i et land hvor alle politiske manifestationer mødes med vold, og hvor Pudemo-medlemmer arresteres, tortureres, eller i enkelte tilfælde dræbes af politiet, som det skete for Sipho Jele, der i 2010 blev slået ihjel for at have haft en Pudemo t-shirt på den 1. maj.

Men Pudemo er, som sagt, ikke de "farlige terrorister", som regimet forsøger at gøre dem til. De forsøger blot at skabe et samfund, hvor ingen sulter, hvor velfærden deles af alle og ikke kun tilfalder en lille elite, og hvor kongen gerne må spille en kulturel - men ikke politisk - rolle.

Altså et samfund og et politisk system, der ikke er ulig det danske samfund som vi skal stemme om lokalt den 19. november, hvilket Pudemo får mulighed for at se ved selvsyn, når to af deres organisatorer besøger Danmark under kommunalvalget.

Så nok er der stor forskel på levevilkårene og det politiske system, imellem Gege i Swaziland og Gladsaxe, eller mellem Hlatikula og Herlev, men behovet for anstændige levevilkår og indflydelse på sit eget liv er det samme.'

Hvis du vil høre mere om Enhedslisten DIPD-projekt i Swaziland, kontakt:

  • Thomas Eisler, byrådskandidat for Enhedslisten: thomas[a]eisler.dk
  • Peter Kenworthy, Enhedslisten Gladsaxe: pechken[a]gmail.com