EU's "frihandel" er også skidt for Afrika

Af Peter Kenworthy, Enhedslisten Gladsaxe og Afrika Kontakt

Der tales en del om EU's negative indflydelse på danske arbejdsforhold og love i optakten til valget til Europaparlamentet i maj, men ikke ret meget om EU's indflydelse uden for unionens grænser, hvor man blandt andet forsøger at diktere frihandel for de afrikanske lande.

"Det er vigtigt at EU's udbytning af de afrikanske lande modarbejdes", fortalte Morten Nielsen fra solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt tilhørerne til Folkebevægelsen Mod EU's valgtræf for EU-modstandere, der blev afholdt lørdag d. 12. april på Østerbro i København. "De afrikanske lande har ret til at forsvare deres markeder imod dumping af billige, subsidierede varer fra EU".

Folkebevægelsen går blandt andet til valg på, at være med til at skabe "et åbent, ligeværdigt og fredeligt internationalt samarbejde", hvor EU i mindre grad dikterer forholdet til resten af verden, og ikke som nu, hvor EU blandt andet forsøger at lave frihandels- eller partnerskabsaftaler, kaldet EPA'er, med blandt andet de afrikanske lande.

"EPA'erne var en gave, sagde man, men denne gave har de afrikanske lande ikke taget imod, fordi det er os der drager fordel af frihandel ", sagde Morten Nielsen, "også selvom EU forsøger at true sig til at aftalerne indgås, og selvom der reelt ikke er frihandel i EU, da vi har støtte og tilskud til diverse industrier, der gør at vi kan eksportere varer til de afrikanske lande billigere end de selv kan producere dem".

EU siger at aftalerne skal skabe vækst, men problemet er at for at skabe vækst kræver det at man har noget at handle med, og langt de fleste lande i Afrika har ikke noget at handle med andet end uforarbejdede råstoffer, pointerede Morten Nielsen videre. "Det er os der har noget at eksportere til de fattige lande, de har ikke ret meget at eksportere til os".

Han brugte Sydafrika som et eksempel på et afrikansk land, der ikke har ønsket at forny sin nuværende handelsaftale med EU. "Årsagen til det var blandt andet, at aftalen på blot et par år kostede en kvart million arbejdspladser, alene inden for tekstilbranchen".

Folkebevægelsen har kritiseret EU's politik overfor de afrikanske lande, herunder unionens landbrugs- og fiskeripolitik. Et eksempel på dette er unionens handelsaftaler med lande som Marokko, hvor unionens nyligt indgåede fiskeriaftale er i strid med international lov og et "skulderklap til Marokkos besættelse og undertrykkelse af befolkningen i Vestsahara", som tidligere MEP Søren Søndergaard udtalte i december 2013.

Valgtræffet sparkede officielt Folkebevægelsens valgkamp til EU-parlamentet den 25. maj i gang, med underholdning og taler fra MEP for Folkebevægelsen, Rina Ronja Kari, Pernille Skipper fra Enhedslisten, og Jørgen Grøn fra SF.

Ifølge en ny meningsmåling, foretaget af Altinget, står Folkebevægelsen til 9,1% af stemmerne, hvilket vil sikre den tværpolitiske bevægelse mindst et mandat.