8 marts hos Dansk Kurdisk Kvindeforening

Kvindernes internationale kampdag 8. marts blev fejret hos dansk kurdisk kvindeforening i Ishøj. Vi var ca. 400 til taler, musik og dans. Eva Flyvholm fra Enhedslisten var en af talerne, og forsøgte sig også i kædedansen. Læs Evas tale her:

 

I dag er det 100 året for kvindernes internationale kampdag. Og den bedste måde jeg kan forestille mig at fejre den her vigtige dag - det er sammen med jer. For det er hos kurderne kvindekampen rykker. Det er kurderne der står imod undertrykkelse. Og det er sammen vi skal skabe en fremtid af frihed, lighed og kvindefrigørelse.

Det er imponerende hvad der sker i Rojava (de kurdiske områder i Syrien). Hvordan der bliver arbejdet med politisk ligestilling, kønskvoteringer og kvindeorganisering. I Enhedslisten bruger vi også kvoter for hvor mange mænd og kvinder der skal sidde i vores politiske ledelse. Det er spændende at se noget af det samme, som endda går endnu længere og sikrer at der er både en kvinde og en mand på ledelsesposter. Det er vigtigt. Det er inspirerende. Og det giver tro på fremtiden.

I min mors generation havde kvindebevægelsen i Danmark et ordsprog hvor de sagde " Ingen klassekamp uden kvindekamp, ingen kvindekamp uden klassekamp" For mig betyder det, at man ikke kan være socialist uden at være feminist – og omvendt. Og det er præcis det der gør kvindekampen så stærk i Rojava. Det er en social revolution, der handler om frihed og lighed for alle mennesker - både mænd og kvinder - fra alle grupper og alle religioner. Og kvindekampen og den sociale revolution bygger på et stærkt ideologisk grundlag fra Abdullah Öcalan, der viser, at det er nødvendigt at bryde med både kapitalismen og de patriarkalske strukturer.

Det er en lang og hård kamp. Men det er nødvendigt. Og I har gang på gang vist, at det kurdiske folk er i stand til at kæmpe modigt, stærkt og udholdende selv i den værste modgang.

Og der er virkelig noget at kæmpe for. I dag mere end nogensinde.

Derfor bruger vi 8. marts, til at fejre de sejre vi har, at blive inspirerede og samle styrke til den kommende kamp.

Og vi skal bruge 8. marts til at huske, at feminisme, socialisme og klassekamp er en fælles international kamp. Som socialister og feminister kæmper vi imod al undertrykkelse. Både i Danmark,Tyrkiet, Irak, Rojava og alle andre lande.

Desværre har vi stadig ikke ligestilling i Danmark. Kvinder tjener stadig mindre end mænd. Der er stadig problemer med vold mod kvinder. Og vores barselsordning er skæv. I Enhedslisten vil vi bruge en milliard kroner til at hæve lønnen i de lavest betalte kvindefag. Vi vil øremærke barselsordning til mænd. Og vi vil have en stærkere indsats overfor vold, voldtægt og handel med kvinder.

Internationalt har vi endnu større problemer. ISIS er en altoverskyggende trussel mod kvinder og ligestilling. Jeg tror det løber os alle sammen koldt ned ad ryggen, at tænke på hvordan kvinder har det i Mosul og Raqqa. Eller at tænke på hvad der er sket med de kvinder der er blevet bortført af ISIS.

Og selv i de kurdiske områder, er der også stadig lang vej igen før vi kan tale om reel ligestilling. Jeg tror det vigtigste vi kan gøre lige nu, for at styrke kvindekamp, frihed og ligestilling. Det er at støtte Rojava.

Her på kvindernes internationale kampdag, skal vi sende et signal til alle kvinder og mænd i Kobanê og Rojava. Om at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at støtte dem. De kæmper mod ISIS, de kæmper mod fascisme og undertrykkelse. Og de kæmper for demokrati, ligestilling og frihed i Rojava.

I dag har mange mennesker opdaget kurdernes kamp mod fascisme og undertrykkelse. I dag er Kobane blevet ét symbol. Ét symbol på en mangfoldig og demokratisk modstand mod ISIS. Ét symbol på stærke kurdiske kvinder der som soldater og politikere har spillet en afgørende rolle i kampen. Og et symbol på at gode kræfter, kan sejre over det onde. Det er så vigtigt at Kobane blev vundet - også for kvindekampen.

Jeg håber at vi om et år kan fejre et Rojava der er helt frit for ISIS. Og et Kobane der er ved at blive genopbygget.

Her på 8. marts kan vi i hvert fald love hinanden: At vi vil stå sammen i international solidaritet. At vi vil fortsætte kampen for kvinders frigørelse. Og at vi vil støtte Rojava.

Det er en afgørende politisk kamp imod undertrykkelse. Den kamp skal Danmark støtte – og vi giver ikke op før det sker. Vi giver ikke op før den danske regering presser Tyrkiet og giver hjælp til Kobanê. Vi giver ikke op før de kurdiske områder er fri fra ISIS. - Og vi giver ikke op før alle kvinder kan leve frie fra undertrykkelse!!

Rigtig glædelig kampdag! Biji Biji Rojava.

Eva Flyvholm, Folketingskandidat for Enhedslisten

Emneord: