"Right To Movement" – ja men for hvem?

af Flavia Oregon, internationalt sekretær hos Enhedslisten

Under parolen Right to Movement, sætter maraton i Palæstina i år fokus på palæstinenserne manglende mulighed for at bevæge sig frit. For palæstinenserne bor fængslet i eget land.

Ironisk nok rammer de israelske ugennemsigtigt system og lovgivning ikke kun palæstinenserne, men i den grad også den almindelige danskers ret til at bevæge sig frit. I hvert fald hvis vedkommende tør at flyve til Tel Aviv.

Hvert år udvises flere dansker der rejser til Palæstina hvis det israelske sikkerhedstjener sådan vurdere det. Begrundelser er forskellige og ikke altid klare.

Søndagen den 22.marts, blev der Claudia Hages tur til at prøve følelsen af magtesløshed når hun umiddelbart ved ankomst til Tel Aviv blev sat til side under sikkerhedskontrol.

Derefter blev hun affhørt af to forskellige sikkerheds og efterretningstjeneste folk, for at endeligt få besked om at rejse hjem. Claudias rejsekammerat Lisa ventede ved hendes side og ringede straks til UM vagtcentral de vejlede hende om hvordan og hvorledes kunne Claudia på bedste vist komme hjem igen. Men vagtcentralen forholdte sig slet ikke til det faktum af en dansk statsborger var blevet udvist uden grund, og forhindret i at holde ferie og løbe en maraton i Palæstina.

"De sagde at jeg havde indgangsforbudt i 10 år og at jeg måtte derfor rejse hjem igen, og at jeg vil komme tilbage det sammen måde jeg kom derhenne"

Sådan blev det ikke. Efter afhøring og en overnatning i den israelske detention blev Claudia sat på en fly til Letland og der havnede hun uden penge og måtte selv købe en flybillet til København. Claudia fortæller 'Det var en utrolig stressende og hård situation at stå i. Jeg var forberedt på at skulle tilbage til København, og i stedet skulle jeg indstille mig på en nat i Rigas lufthavn, uden at vide hvornår jeg kunne komme hjem'

Claudia har tidligere boede i Jordan da hun var praktikant som projektkoordinator i Mellemfolkelig Samvirke (MS), og fra 5 år siden prøvede hun for første gang at blive afvist fra Israel, da hun skulle besøge sin danske veninde i Palæstina, og passerede landgrænser fra Jordan. Det Claudia ikke var gjort opmærksom på, var at hendes udvisning fra dengang gjald i 10 år. Da Claudia spurgte dengang hvor lang tid der ville gå inden hun kunne komme ind i landet, fik hun at vide at hun kunne prøve igen 'på et tidspunkt'.

Israel har nemlig vedtaget en lovgivning der tillader sikkerhedsfolk at udvise udenlandske gæster med de mest urimelige –eller ingen - begrundelser. Og det kender den danske UM alt om. Men hvad gør den danske udenrigsministeriet for at sikre danskernes ret til bevægelse i udlandet?

"Jeg kender mange dansker, bl.a. ansætte i MS, der er blevet afvist. Jeg spørger så, hvor er den danske udenrigsminister når Israel uden videre afviser danskere, selvom de er ansætte i danske NGO'er eller partier? Hvor henne er danskernes ret til at bevæge sig frit?."

Denne voldsomt oplevelse tog alligevel ikke alle kræfter fra Claudia, som i stedet arrangerede et løb i Nordvest. Her løb hun den maraton hun blev forhindret i at deltage i, og hun føltes med andre friske partikammerater. Meget inspirerende afslutning for endnu en krænkkelse af den Israelske stat. Se billeder fra løbet i nordvest her.  

 

 

 

Emneord: