Swaziland PUDEMO

Demokrati på et sølvfad

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

"Da vi fik vores uafhængighed fra England i 1968, blev det givet til os på et sølvfad. Befolkningen i Swaziland behøvede ikke at kæmpe for deres frihed, og forstod ikke hvad demokrati var", fortæller Linus Mavimbela. Fem år senere erklærede Swazilands konge undtagelsestilstand i landet, forbød politiske partier og lavede landet om til et repressivt enevældigt monarki.

Emneord:

De kalder min far for terrorist

Af Peter Kenworthy, Enhedslisten Gladsaxe

Mzwandile Masuku voksede op med lyden af gøende politihunde klokken fire om natten, bevæbnede politimænd der gennemsøgte hans hus under morgenmaden, og en far han ofte måtte besøge i fængslet. I de sidste ti måneder har hans far Mario igen siddet bag tremmer.

Emneord:

Anklaget for terrorisme for slagord 1. maj

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt og Enhedslisten

To politiske aktivister fra det lille enevældige monarki Swaziland er anklaget for terrorismevirksomhed, fordi de udtrykte støtte for deres eget parti. De risikerer 15 år i fængsel.

Mario Masuku og Maxwell Dlamini er henholdsvis præsident og ungdomsleder i People's United Democratic Front (PUDEMO), et forbudt parti eller bevægelse der kæmper for demokrati. De er anklaget under Swazilands Suppression of Terrorism Act, en lov der definerer terrorisme som enhver handling der "er til fare for den nationale sikkerhed".

Emneord:

Vi har brug for jeres støtte, siger Enhedslistens partner i Swaziland

Af Peter Kenworthy, konsulent på Enhedslistens DIPD-projekt med PUDEMO, Swaziland 

"Når folk hører om Swaziland, er det om naturen, om at vi har verdens højeste antal Aids-ramte per indbygger, eller at næsten 70% af befolkningen lever for under en dollar om dagen. Men ikke om vores kamp for demokrati. Vi har brug for støtte og solidaritet fra Danmark og det internationale samfund til denne kamp", fortæller Mario Masuku - præsident for det lille enevældige monarki Swazilands største illegale parti, People's United Democratic Movement (PUDEMO).

Emneord: