Colombia

Colombia: 9.500 politiske fanger

Af Christian Juhl, Udviklingsordfører for Enhedslisten 

Jeg tog til hovedstaden Bogota i Colombia i marts i år for at diskutere politiske fanger.
Formålet var at deltage i 2. Internationale Konference om Politiske Fanger i Colombia, arrangeret af organisationen Larga Vida a las Mariposas. (De politiske fanger kaldes i Colombia sommerfugle / mariposas) - og blive klogere på menneskerettighedssituationen i landet. Der deltog 200 familiemedlemmer og personer fra organisationer, der arbejder for frigivelse og en fair behandling af Colombias 9.500 politiske fanger. Baggrunden er den mere end 50 år lange borgerkrig mellem regeringen, paramilitære grupper og guerillagrupper, bl.a. M-19, som opløste sig i 1990 og fik amnesti, og ENL og FARC, som stadig er aktive. Konferencen blev holdt i Centro de Memoire i hovedstaden Bogota.

Emneord:

Venstrefløjen i Colombia gør klar til lokalvalg

Marcha Patriotica er en sammenslutning af mere end 2.000 sociale bevægelser og fagforeninger, der repræsenterer omkring 300.000 medlemmer. Sammenslutningen er 5 år gammel og har allerede haft succes med arbejdet. Fra fattigste bønder i bjergene, der er i klemme mellem FARC og de paramilitære grupper til de fattige unge i Bogotas slumkvarterer, hvor uddannelse eller arbejde er en fjern drøm, arbejder Marcha'en.

Emneord:

Neoliberale politik rammer de små bønder

Colombia er et rigt land, men rigdommen er på ufatteligt få hænder, der entop i disse år søger at åbne landets grænser for multinationale virksomheders hærgen. Imens kæmper småbønderne en hård kamp for at få en ordentlig pris for deres varer eller blot få dem ned af de hullede bjergveje som staten forsømmer at vedligeholde. Bøndernes modsvar er at organisere sig lokalt i kampen om jorden og kræve ret til uddannelse og sundhed.

Emneord: